Oorzaken voetwonden

We onderscheiden verschillende oorzaken voor de voetproblemen van mensen met diabetes. Meestal is er sprake van een combinatie van oorzaken.

 

Een belangrijke oorzaak van voetwondjes (ulcera) is een beschadiging van de zenuwen, ofwel neuropathie. Neuropathie ontstaat door een langdurige hoge gemiddelde bloedglucosewaarde. Dit leidt tot minder gevoel in de voeten, waardoor u pijnprikkels niet meer voelt en wondjes niet opmerkt. Zo kunnen wondjes ongemerkt uitgroeien tot een flinke voetwond.

Een hoge bloedglucosewaarde gaat vaak gepaard met andere aandoeningen, zoals te hoge bloeddruk en afwijkende vetten in het bloed. Samen kan dit zorgen voor vaatvernauwing. Het bloed kan dan niet meer optimaal stromen en ondervindt hindernissen/opstoppingen in uw lichaam. Dit merkt u het eerst aan uw voeten: die zijn immers het verst verwijderd van het hart.

 

Neuropathie zorgt ook voor een veranderde belasting van de voet: u gaat anders op uw voeten staan en er ontstaat op andere plaatsen eelt dan voordien. En ook dat kan weer voetwondjes tot gevolg hebben.

 

Uit onderzoek is verder gebleken dat een infectie tot grotere problemen leidt, als iemand ook aan aderverkalking of neuropathie lijdt.

Gezien de kwetsbaarheid van de diabetische voet, is een goede wondverzorging verstandig.