Verzorging diabetische voet: 10 tips

  1. Was uw voeten dagelijks met lauw stromend water. Droog ze voorzichtig af met een zachte handdoek. Vooral tussen en onder de tenen. Wanneer de huid te droog is, gebruik dan een goede voetcrème, maar smeer deze niet tussen de tenen. Als u liever een voetenbad neemt: doe dit nooit langer dan 5 minuten, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes en infecties. Gebruik ook nooit soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Bij wondjes geen voetenbad nemen. Test altijd de watertemperatuur met uw elleboog of thermometer. Door aantasting van de zenuwen is het mogelijk dat u niet voelt of het water te heet is.
  2. Inspecteer elke dag uw voeten op vreemde plekjes, zoals scheurtjes, wondjes, kloven, blaren, verkleuringen van de huid (blauw, roodheid) of veranderingen aan de teennagels. Gebruik eventueel een spiegel om onder de voet en tussen de tenen te kijken. Wanneer u zelf uw voeten niet kunt bekijken, vraag dit dan aan familie of vrienden.
  3. Inspecteer uw schoenen voordat u ze aantrekt door met de hand te voelen of er iets in zit (bijvoorbeeld steentjes of een stofje/draadje van uw sok). Vermijd strakke sokken en panty’s met naden: deze kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren. Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek, zoals Reflexa® sokken.
  4. Loop nooit op blote voeten, zelfs niet thuis. Loop liever op (liefst dichte) slippers of pantoffels. Loop ook liever niet op hete oppervlakken, zoals een zandstrand of de tegelrand rond een zwembad.
  5. Knip uw teennagels recht af. Knip nooit de hoeken weg, want dit kan ingroeien veroorzaken. Zijn de nagels pijnlijk of te hard om zelf te kunnen knippen, bezoek dan een pedicure (met diabetes-aantekening) of vraag uw podotherapeut om advies.
  6. Verwijder zelf nooit eelt, wratten en likdoorns/eksterogen. Gebruik ook geen likdoornpleisters die bij de drogist/apotheek worden verkocht. Deze zijn namelijk niet geschikt voor de kwetsbare huid van de diabetische voet. Zij kunnen uw huid beschadigen en zelfs verbranden (door de werking van de chemische middelen). Gebruik ook geen gaas en verband ter bescherming van uw voet. Dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plekken in de schoen.
  7. Zorg voor voldoende beweging. Dit bevordert de bloedcirculatie en voorkomt overgewicht. De podotherapeut kan u voorlichten wat goede schoenen zijn om mee te wandelen.
  8. Raadpleeg regelmatig een deskundige. De podotherapeut, maar ook de doktersassistente/praktijkondersteuner en eventueel de diabetes verpleegkundige kunnen uw voeten testen op gevoel (sensibiliteit) en doorbloeding.
  9. Zorg dat uw voeten goed opgemeten worden iedere keer als u nieuwe schoenen gaat kopen. Niet goed passende schoenen kunnen funest zijn. Koop schoenen bij voorkeur later op de dag: uw voeten zijn dan ‘groter’ dan in de ochtend. Let in het bijzonder op stiksels en naden ter hoogte van de tenen en eventueel aanwezige knobbels op de voeten. Schoenen moeten direct goed zitten en inlopen moet niet nodig zijn.
  10. Zorg goed voor uw gezondheid. Nuttig niet teveel alcohol. Alcohol bevordert neuropathie (zenuwbeschadiging), waardoor u kleine wondjes minder snel voelt/opmerkt. Stop met roken! Roken kan de bloedsomloop nadelig beïnvloeden.